רח' הירדן 91, רמת גן

שיניים שבורות

שיניים שבורות – חבלות דנטליות בילדים

תקופת הילדות מאופיינת בין השאר בהתנסות ותהייה פיזית, ילדים מתוך היותם פעלתניים יותר וזהירים פחות ממבוגרים נוטים להיחבל יותר, כאשר תוצאותיהן של חבלות אלו עלולות להיות חמורות וארוכות טווח. כ- 80% מהפגיעות הדנטליות מתרחשות אצל ילדים ובני נוער, וממחקרים שנעשו בשנים האחרונות עולה כי הגילאים שבהם הילדים מועדים יותר לחבלות דנטליות הינם גילאי שנתיים עד 4, וגילאי 8 – 10.

חבלות דנטליות הינן חבלות בשיניים, אשר נגרמות בדרך כלל עקב נפילות ותאונות, ומחייבות בדיקה וטיפול בהתאם.

גורמים משתנים כגון מבנה הלסת, גיל, ועיסוק בספורט ישפיעו על אופן החבלה ויעלו את דרגת הסיכון לפגיעה, בהקשר זה ניתן לומר שמרבית החבלות הדנטליות בבני נוער נעוצות בעיסוק בספורט, חבלות בילדים קטנים יותר ייגרמו לרוב עקב נפילה מהעגלה או נפילה תוך כדי משחק.

סוגי חבלות דנטליות

חבלות דנטליות הינן חבלות אשר מהוות פגיעה בשן על חלקיה השונים ואותן ניתן לחלק על פי מוקד ורמת הפגיעה. החבלות הקלות יותר יגרמו לפגיעה ושבר בכותרת (החלק החיצוני של השן), כאשר רמתן תיקבע לפי גודל השבר ועומק הפגיעה, הטיפול בפגיעות אלה (תלוי בהחלטת הרופא ובפגיעה עצמה), יסתיים לרוב בפעולת הדבקה או שחזור של החלק החסר.

דרגת חבלה חמורה יותר תהיה פגיעה בשורש, פגיעה בשורש תוצג באמצעות צילום רנטגן והטיפול בה (תלוי שוב ברופא ובחומרת המקרה הספציפי) ייעשה על ידי קיבוע השן לשיניים סמוכות – קצת דומה לקיבוע עצם שבורה. פגיעה עמוקה יותר תיגרם עקב חבלה אשר פגעה בגורמי האחיזה של השן.

גורמי האחיזה של השן עשויים סיבים אשר מחברים בין השן לחניכיים ולעצם ומהווים כבולם זעזועים לשן, פגיעה חזקה בסיבים אלו עלולה לגרום לקריעתם ולניתוק השן ממקומה, דרכי הטיפול בפגיעה זו ייקבעו לפי כמות הסיבים שנקרעה, ועלולות אף להסתכם שתלים בשיניים.

עזרה ראשונה ודרכי טיפול בחבלות דנטליות

בכל מקרה של חבלה דנטלית מומלץ לפנות במהירות המרבית לרופא שיניים, כאשר פרק הזמן הקריטי ביותר יהיה מרגע הפגיעה ועד להגעה לטיפול אצל הרופא. כשחבלה דנטלית מתרחשת, ישנן מספר פעולות עזרה ראשונה אשר יועילו בצורה משמעותית ואותן מומלץ לבצע:

  • הנחת קרח – כדבר ראשון חשוב לשים קרח על מקום הפגיעה, מטרתו של קירור המקום תהיה מניעת התנפחות כלי הדם במקום, ותקל על המשך הטיפול.
  • טיפול בשן שיצאה ממקומה – גורם הזמן הופך להיות קריטי במיוחד במקרים שבהם שן קבועה יצאה ממקומה, את השן שיצאה יש לשמור בחלל הפה או בכוס חלב, שמירה על השן בתנאים אלו והחזרתה בתווך של שעה למקומה תעלה משמעותית את הסיכויים להצלחה בשיקום.
  • שבר בכותרת – במקרה שנמצא החלק השבור מומלץ להביאו לרופא אשר ישקול להדביקו בחזרה, שחזור של שברים עמוקים יותר בכותרת מומלץ לעשייה תוך פרק זמן קצר יחסית וזאת על מנת למנוע סיבוכים עתידיים בשן.
Translate »